Tuesday 23 April 2013

Trifle

Kek gulung atau kek sponge.(beli byk skit buat 2 lapis cantik sikit)
1tin susu cair
1 tin air (sukat guna tin susu td)
3@4 sudu besar gula
3/4 esei vanilla.
3 sudu tpung kastard(sukat penuh sudu)
1 paket jelly(azwati guna jnama nona)
400ml air tuk msk jelly.
Koktel cmpuran r buah peach@buah pe2.

Cara nak buat :
Potong dan susun kek td dlm bekas.basahkan dgn air buah atau air koktel td.susun rapat biar xde ruang tau.
Untuk kastard-susu cair+air 1 tin yg sama +3 sudu tepung kastard +gula.kacau hingga tepung pekat dan tak berketul...masukkan esen vanilla.bila hampir mendidih angkat dan curahkan separuh atas kek td.lepas tu susun kek lagi kalau nak buat dua lapis...
-ulang mcm td,tp kalau nak buat 1 lps je pun boleh...
Untuk jelly pula,panaskan smpai mendidih dan serbuk lumat.padam api dan kacau jap spy ia tak panas sgt.tuang atas kastard td.
Then buah peach n strawbery letak atasnya...atau buah-buahan yg anda suka... Seperti chery,anggur dll...


0 comments: